Geleneksel tarımın en önemli kaynaklarından biri olan yerel tohumlar ve bu tohumların takas mekanizması dünyanın her yerinde yüzyıllardır çiftçiler arasında, sosyal, çevresel ve önemli ekonomik çıktılar oluşturan değeri yadsınmaz bir çabadır. Yerel tohumun korunması, ürüne dönüşümü ve hep daha iyi şartlarda (sağlıklı ve verimli tohumların seçilerek) gelecek nesillere aktarılması biyoçeşitlilik ve topraklarımız kadar bizlerin sağlığı ve yerel kültürlerin korunması açısından da büyük önem taşıyor. Tohum takasında çiftçilerimiz, yerel yönetimler ve bilim insanlarının aynı amaç için buluşabilmesi doğru ve etkin uygulamaları da beraberinde getirecektir. Toprak Ana Platformu tohumun ve geleceğin sağlıklı hasatları için emek veren herkesle el ele olacaktır.

15 Şubat 2007 Perşembe

Tohumlar toprakla buluşmaya başlayacak

Sevgili arkadaşlar biliyorsunuz Mart ayı yaklaşıyor. Yani tohumlar toprakla buluşmaya başlayacak.


Aylardır tohum yasası, GDO'lu tohum derken bizde bir şeyler yapalım dedik. Bahçelerimize ekeceğimiz temiz,güvenilir tohumu bulmak için araştırma yaparken bu arayışımızı genişletip minik bir tohum bankası ve takas merkezi oluşturmaya başladık. Arkadaşlardan gelen iki buzdolabını ve görece nem-ısı kontrollü bir minik depomuzu BANKA olarak faaliyete başlattık ::-)


İlk cam kavanozlarımızı etiketleyip yerleştirdik bile… Şimdi sizden isteğimiz çiftliğinizde, köyünüzde, çevrenizde, tanıdığınızdan temiz, üreticinin kendisi tarafından ayrılmış tohumlardan bize, “imece”ye yollamanız.


Tarım ilacı,ya da suni gübre kullanılmamış bitkilerden ayrıldığına dikkat ederek her tohum ambalajına cinsini ve bölgesini, mümkünse saklayanın iletişim bilgisini yazıp kargoya vermeniz. Eğer üretici iseniz ve tohum ihtiyacınızı da lütfen belirtin. Bu sevimli telaşımızı paylaştığınız için teşekkürler.


ismail yenigün
ismail@imeceevi.com
0552-4142363
0533-2168359
0286-7526043
www.imeceevi.com
Doğal Yaşam ve Ekolojik Çözümler Merkezi
İDA-Kazdağı

Hiç yorum yok: